Kalamajkák, kelepcék

Járvány és protokoll

A kézfogást mellőzni célszerű, bár a politikai és az üzleti világban feltehetően megmarad. Elég, ha csak ránézünk az illetőre, kicsit bólintunk, esetleg intünk neki. Ha valaki ódzkodik a kézfogástól, ne szóljuk meg, hanem a kézfogásra nyújtott kezünket emeljük fel és integetés lesz belőle.

Tovább...

Mióta viselnek a nők fehérneműt?

A ruha alatt hordott vászoning keletről jött. Honfoglaló őseink felső ruhájuk alatt rövid vászoninget viseltek, amikor a fehérnemű Nyugat-Európában még nem dívott. Évszázadokkal később is még a legnagyobb fokú fényűzésnek számított.

Tovább...

A vendéglátás kialakulása

Az ősi időkben a görögöknél az idegennek be kellett lépnie egy szent templomba, hogy magát az istenek oltalma alá helyezze. Ezután tüzet, vizet, s egy éjszakára szállást biztosítottak számára, s megmutatták neki az utat.

Tovább...

Miért éppen 21 ágyúlövés a tisztelgés?

A választ egy öreg tengerésztiszt adta meg. Ő azt állította, hogy a 21-es szám véletlenül született. Ugyanis régen az ágyúkba való töltetet olyan ládákban szállították, amelyekben 3×7, vagyis 21 darab fért el.

Tovább...

Az asztali szalvétáról

Az 1450-es esztendőkben vezették be a vászonból szőtt szalvéta használatát. Addig mindenki a földig érő abroszba törülközött; mivel pedig ujjaikkal ettek, minden fogás után abroszt kellett váltani.

Tovább...

Miért fekete a gyász színe?

A gyászoló rokonság a halottól és önmagától bizonyos mágikus eszközökkel akarta távol tartani az ártó szellemeket. A védekezésnek azt a módját választották a kezdet kezdetén, hogy levetettek magukról minden ékesítést.

Tovább...

Születésnapi gyertya

A mai születésnapi szokások a germánok hagyományaiból maradtak fenn. Germán gyakorlat volt az ünnepi asztalt földíszíteni. A legfőbb dísz a születésnapi torta volt, amelyre gyertyákat állítottak.

Tovább...

Hogyan együnk Hamburgert?

Budapest, 2018. május 28. – Hamburgeretikettel ünnepli az Amerikából importált, de valójában európai eredetű étel világnapját a MOL, amely országszerte mintegy 60 helyen várja az éhes utazókat a friss, minőségi hamburgerkülönlegességgel.

Tovább...


Stíluskommunikátor

HALLOTT MÁR OLYAT, HOGY STÍLUSKOMMUNIKÁTOR? A Szegedi Tudományegyetemen tanítják. Ez nem "sztájliszt", nem öltöztetőnő, hanem sokkal, de sokkal több - érti is, hogy miért és mit csinál. Büszke vagyok, hogy kurzusom van náluk, sőőőt, címzetes docensük is lettem. Itt egy kis ismertető:

Tovább...Párizs

Párizsban ha valakik a találkozás alkalmával háromszor megpuszilják egymást, mindjárt tudják, hogy vidékiek ("Midi" - Franciaország déli részéből). (The Economist)

Tovább...

Szingapúr

Szingapúrban találkozáskor kezet kell fogni, de lágyabban, mint ahogy azt megszoktuk. (The Economist)

Tovább...

Milánó

Milánóban soha nem szabad elnézést kérni, ha késel vagy ha nem hívsz vissza valakit. Fura, de ezt írja a "The Economist".

Tovább...

Nyakravaló

Ez a furcsa öltözékkiegészítő díszítés bizony magyar találmány, s vagy jó 300 esztendős múltja van.

Tovább...

"Két pár találkozik, hogyan mutatkoznak be?"

Ha két idegen pár találkozik, akkor a fiatalabb férfi köszön és mondja a nevét. Az idősebb férfi kezet nyújt és bemutatkozik, ennek a felesége vagy nyújt kezet, vagy nem, de mosolyogva szintén mondja a nevét. Majd a fiatalabb férfi bemutatja a saját feleségét, aki először a másik nőnek nyújt kezet és aztán a másik férfinak.

Tovább...


Köszönés

Nagyon sok gondot jelent a "felnőtté válás"-ban, hogy meddig kell kezicsókolom-ot köszönni és mikor lehet áttérni a jó napot kívánok-ra. A tanácsom: a magázódva köszönést (tehát a jó napot kívánok-ot) a felnőtt kezdje el. A magyar, helyi szokásoknak megfelelően...

Tovább...

Mióta használunk szalvétát?

Az 1450-es esztendőkben vezették be a vászonból szőtt szalvéta használatát. Addig mindenki a földig érő abroszba törülközött; mivel pedig ujjaikkal ettek, minden fogás után abroszt kellett váltani. Divatba kerülve a szalvéta előbb a gyermeknek nyakába terül, a felnőtteknek pedig a térdére. De ez nem minden nemzet gyakorlatában egyforma...

Tovább...

Egy hölgy és a protokoll

A záró mondatok hangoztak éppen, értékelés, ilyenek, mikor az egyik fiatal, szép barna hajú nő (mondhatni kislány?) táskájában megszólalt a mobil telefon. Ő elővette és lebeszélte… Mondom, hát, szóval, ugye két napig itten a protokollról volt szó, és fura a helyzet. Mire ő: "Nem én hívtam, engem hívtak."

Tovább...

Mióta tisztelegnek a hadseregben?

1580-ban Drake kapitány visszatért világkörüli 3 éves útjáról, hajói megrakva a Peruban zsákmányolt spanyol kincsekkel. Ezzel I. Erzsébet királynő kifizette az ország összes adósságát. A királynő Drake hajójára ment, hogy lovaggá üsse. Mikor a hajójára lépett, Drake a szeme elé emelte a kezét, jelezve, hogy a királynő csillogása elvakítja. Hát innen ered a tisztelgés. Én se tudtam, amíg nem láttam egy dokomentumfilmben.

Tovább...

„Szaunában beszélgethetünk? Be kell mutatkozni?”

A szaunában nem kell bemutatkozni, még beszélgetni se. De például egy viszonylag fennhangon folyó beszélgetésbe be lehet kapcsolódni (azért beszélgetnek fennhangon). A bemutatkozást utána sem kell erőltetni. Ha a beszélgetés tényleg értelmes volt vagy más indok miatt tényleg meg akarok ismerkedni valakivel, akkor egy viszonylag „felöltözöttebb” állapotban bemutatkozom. Én ezt úgy szoktam kezelni, hogy a szaunában - tiszta nőibe járok - beszélgetünk, és úgy mondat közben megszólalok, hogy Ibolya vagyok, téged/magát hogy szólíthatom? Aztán van, aki nem mondja meg, csak tovább beszélget. Nyilván nem tartja ezt egy életre szóló ismeretségnek. Viszont ha megmondja a nevét, akkor arra legközelebb emlékezni kell ám!

Tovább...